KKA:n esitys yliopistokoulutuksen ja aikuiskoulutuksen laatuyksiköiksi vuosiksi 2004-2006

Korkeakoulujen arviointineuvosto:
20 YLIOPISTOKOULUTUKSEN LAATUYKSIKKÖÄ JA 5 AIKUISKOULUTUKSEN LAATUYLIOPISTOA ESITETÄÄN VUOSIKSI 2004-2006

Korkeakoulujen arviointineuvosto esittää kahdenkymmenen korkealaatuisen perus- ja/tai jatkokoulutuksen yksikön ja viiden aikuiskoulutuksen laatuyliopiston valintaa vuosiksi 2004-2006. Opetusministeriö käyttää arviointineuvoston esitystä yhtenä vuosien 2004-2006 yliopistobudjettiin sisällytettävän tuloksellisuusrahan jaon kriteerinä.

Yliopistokoulutuksen laatuyksiköiden arviointiperusteina olivat koulutuksen tehtävä, tavoitteet, sisällöt, toteutus ja arviointi. Aikuiskoulutuksen laatua arvioitaessa tarkasteltiin puolestaan aikuiskoulutuksen kokonaisuutta osana yliopiston toimintaa, eli miten aikuiskoulutuksen sisällöt kytkeytyvät emoyliopiston osaamiseen ja mikä on yliopiston vastuu tarjoamastaan aikuiskoulutuksesta.

Laatuyksiköiden yhteisenä piirteenä on, että niillä on näyttöä innovatiivisesta toiminnasta - uusista oppimista edistävistä opetusmenetelmistä, opetusmenetelmien ja opetettavien aineiden kytkeytymisestä, opiskelijoiden ottamisesta mukaan koulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen, tutkimuksen heijastumisesta koulutukseen ja työelämätarpeiden huomioonottamisesta. Aikuiskoulutuksen laatuyliopistoja yhdistää aikuiskoulutusstrategian selkeä yhteys yliopiston tutkimuksellisiin ja koulutuksellisiin vahvuusalueisiin ja opetus- ja ohjauskäytäntöjen ja oppimisympäristöjen kehittäminen erityisesti elinikäisen oppimisen periaatteet huomioon ottaen. Lisäksi yhdistävänä tekijänä on aikuiskoulutuksen vahva asema alueellisena ja/tai valtakunnallisena vaikuttajana.

Yliopistot jättivät 65 hakemusta laatuyksiköiksi ja 15 hakemusta aikuiskoulutuksen laatuyliopistoiksi. Yliopistojen laatuyksikköehdotukset käsiteltiin kahdeksassa koulutusalakohtaisessa ryhmässä, joita olivat humanistinen, oikeus- ja yhteiskuntatieteellinen, kauppatieteellinen, lääketieteellinen, luonnontieteellinen ja maatalous-metsätieteellinen, teknistieteellinen sekä taideala. Lisäksi uutena ryhmänä käsiteltiin verkostot. Arvioitsijoina toimivat yliopistojen professori-, opettaja- ja opiskelijakunnan edustajat sekä pedagogiset erityisasiantuntijat. Aikuiskoulutusta koskevat hakemukset käsitteli viisijäseninen yliopistojen ulkopuolinen asiantuntijaryhmä.

Korkeakoulujen arviointineuvoston esitys opetusministeriölle korkealaatuisen perus- ja/tai jatkokoulutuksen yksiköiksi vuosille 2004-2006:

Helsingin yliopisto: Slavistiikan ja baltologian laitos
Helsingin yliopisto: Suomen kielen laitos
Helsingin yliopisto: Yleisen valtio-opin laitos
Joensuun yliopisto: Metsätieteellinen tiedekunta
Jyväskylän yliopisto: Chydenius -instituutti, luokanopettajien aikuiskoulutus
Jyväskylän yliopisto: Fysiikan laitos
Kuopion yliopisto: Lääketieteen koulutusohjelma
Lappeenrannan teknillinen korkeakoulu: Tuotantotalouden osasto
Oulun yliopisto: Biologian laitos
Oulun yliopisto: Hammaslääketieteen laitos
Oulun yliopisto: Prosessi- ja ympäristötekniikan osasto
Sibelius-Akatemia: Kansanmusiikin osasto
Svenska Handelshögskolan: Huvudämnet företagsledning och organisation
Taideteollinen korkeakoulu: Medialaboratorio
Tampereen yliopisto: Historiatieteen laitos
Teatterikorkeakoulu: Valo- ja äänisuunnittelun laitos
Teknillinen korkeakoulu: Tietojenkäsittelyn perusopetus
Turun yliopisto: Oikeustieteellinen tiedekunta
Vaasan yliopisto: Johtamisen laitos
Psykonet -yliopistoverkosto (koordinoi Turun yliopisto)

Korkeakoulujen arviointineuvoston esitys opetusministeriölle korkealaatuisen aikuiskoulutuksen yliopistoiksi vuosille 2004-2006:

Helsingin yliopisto
Jyväskylän yliopisto
Oulun yliopisto
Taideteollinen korkeakoulu
Vaasan yliopisto