.. 

Interview 1
  HENKILÖ:

Nainen, noin 30-vuotias, ei erityistä kiinnostusta tai kokemusta tietotekniikasta.Aikaisemmin suhtautuminen on ollut kovin kärkkäästi negatiivinen, mutta vähäisten omaa alaa koskevien intressien hyödyntämä teknologia on ollut helpommin hyväksyttävissä aina. Henkilö on eläinrakas ja paljon kotona aikaa viettävä ihminen, jonka ajattelutapa on "maanläheinen". Suhtautuminen tulevaisuuteen on kaiken kaikkiaan positiivinen, ja hän näkee digitalisoitumisen sekä nk. tietoyhteiskunnan ja sen verkoittumisen todennäköisenä mutta ei välttämättömänä.

remote control:

Verkottuminen ja tiedonvälitys, sekä sen vapautuminen enemmän yksityisten ihmisten käyttöön on positiivinen asia, mutta esim. remote control koti, tai ylipäänsä digitaalisesti ohjautuva asuinkokonaisuus on turha ja tarpeeton.Käyttäjä kokee että yksi ihmisen perustarpeista on fyysinen tekeminen ja fyysinen vastuu sekä osallistuminen esim. kodin toimintoihin.Hän kokee tylsänä ja passivoivana ajatuksen kaiken ohjelmoimisesta ja kaukokäytöstä.Inhimillinen koske- tus on välittömämpi toimintatapa, ja fyysisen kosketuksen sekä liikkuvuuden tarve aktivoi ihmistä. Vastuu sekä palaute tekemisestä on välitöntä.

"tessu": Ensikommentti Tessusta oli : YäK!. Koska teknologia on teknologiaa ja elolliset ihmiset elollisia, on turhaa koettaa piiloittaa "kylmää" välinettä "lämpimän" orgaanisen tai ajattelevan olennon valepukuun. Tessu tuntuu teennäiseltä ja turhan vaativalta ajatukselta kodin toimintojen ohjaukseen. Erityisesti eläinhahmon ottaminen sai käyttäjän tuntemaan kylmiä väreitä ja negaatioita. Negaatioiden takaa paljastui myös pelko "cybermaailmasta" jossa kaikki elollinen olisi muotoutunut puolittain koneiksi. "Half man, half machine" ajattelu, ja sen kaltainen maailmankuva tuntuu pelottavan tätä potentiaalista käyttäjää. Vaikka Tessun yksi alkuperäisistä ja kantavista ajatuksista on idea siitä että "inhimillisen" interfacen kautta teknologiaan tottumattomien käyttöjien olisi helpompi totutella usereiksi, tämän käyttäjän kohdalla asia tuntuu olevan päinvastoin. Herätteeksi ja helpotukseksi tarkoitettu objekti-interface tuntuu pelottavan enemmän kuin houkuttavan. "tessun" hyötykäyttö: Ajatukset tessun toiminnasta vanhusten huollossa ja vartiointitehtävissä epäilyttävät käyttäjää suuresti. Vartiointitehtävissä on käyttäjän mielestä liian suuri riski väkivaltaan ja väärinkäyttöön. Vanhusten ja vammaisten hyötykäyttöön ajatus tessusta tuntuu turhalta."Jos yhteiskunta ei pysty muuta palvelua ja terveydenhuoltoa tarjoamaan kuin pattereilla käyvän leikkikoiran niin silloin yhteiskunnassa on paljon vikaa". Tämän käyttäjän mielestä fyysinen kontakti on erityisen tärkeä kun puhutaan sosiaalisesta palvelusta ja hoivatyöstä. yhteenveto: Ei todellakaan mikään potentiaalinen käyttäjä, eikä ensimmäisenä varsinkaan hankkisi Tessua. Pieni mahdollisuus siihen että sopivassa tilanteessa käyttäjä käyttäisi tessua on kuitenkin olemassa, mutta vain jos sille on olemassa reaalinen tarve.
 
P


Author Tarja Kaskela