Aikataulutus ja jaksotus

Ajoissa tehdyt suunnitelmat

Ennakkosuunnitelmat vähentävät selkeästi työn määrää. Asioita ei tule tehtyä viime tingassa, jolloin kustannukset ja turhan työn määrä kasvaa. Muotoiluopetuksen kohdalla ennakkosuunnittelua on esimerkiksi kurssin aikataulutus, opiskelijoiden tason kartoitus, sisältöjen suunnittelu, budjetointi, vierailijoiden kutsuminen.

Aikataulun suunnittelu

Aikataululla suunnittelu on lähinnä toimivien rakenteiden ja selkeän etenemisen luomista kurssille ennen sen alkua. Se säästää vetäjän omaa aikaa, sillä silloin ei yleensä tule viime hetken töitä, jotka teettävät monesti kaksin verroin työtä. Lisäksi se jäsentää kurssin vetäjän omia ajatuksia sekä antaa opiskelijoille jo alussa tunteen että kurssi tulee olemaan tiivis ja vakavasti otettavaa työtä. Parasta onkin aikataulun tai muun informaation toimittaminen opiskelijoille jo etukäteen. Hyväksi havaittu ja myös opiskelijoiden keskuudessa toivottu tiedotuskanava on usein sähköposti

Selkeä eteneminen on osoitus myös opiskelijoiden ajan arvostamisesta, arvokasta aikaa ei käytetä odotteluun tai muuhun tehottomuuteen. Selkeä aloitus ja lopetus lisää tehokkuutta huomattavasti. Muutaman kerran myöhästelleetkin alkavat tulla ajoissa. Aikataulu ei kuitenkaan saa olla kiriste, vaan sen pitää joustaa tarpeen mukaan. Kaikkien kannalta onkin helpottavaa, kun muutoksista sovitaan yhdessä.

Jaksotus

Tämä työkalu on aikataulutuksen sukulainen, ja voidaan ulottaa ajankäytön lisäksi koskemaan kaikkia kurssin resursseja ja toimintoja. Kurssin kulkua ja oppilaiden työn etenemistä on helpompi seurata ja hallita, kun kaikkien työprosesseista hahmottuvat tietyt yhteiset piirteet ja vaiheet.

Nämä jaksot seuraavat toisiaan kronologisesti ja kumulatiivisesti. Edellisen/ edellisten jaksojen toteuduttua kurssin vetäjän asettamien vaatimusten mukaisesti voidaan siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Yksi kurssin oppimistavoite on kannustaa opiskelijoita jaksottamaan työnsä kaikissa sen eri vaiheissa.