Tetradi

Samu Mielonen

Tetradi on mediateoreetikko Marshall McLuhanin luoma käsitteellinen työkalu, jonka avulla voi pohtia keksintöjen vaikutuksia yhteiskuntaan. Se on erityisen hyödyllinen, kun yritetään arvioida keksintöjen tai tuoteideoiden pitkäkantoisia vaikutuksia yhteiskuntaan.

Kuvaus

Yksinkertaisimmillaan tetradi on vain neljä kysymystä, joihin vastaamalla voidaan arvioida jonkin keksinnön vaikutuksia yhteiskuntaan.

  1. Vahvistaminen: mitä ratkaisu korostaa tai tekee mahdolliseksi?
  2. Heikentäminen: mitä ratkaisu heikentää tai tekee tarpeettomaksi?
  3. Palauttaminen: mitä sellaista ratkaisu lainaa tai palauttaa käyttöön, joka on aikaisemmin muuttunut tarpeettomaksi? Mitä unohdettua se tekee mahdolliseksi?
  4. Kääntyminen: miksi ratkaisu muuttuu, kun sitä käytetään mahdollisuuksiensa tarjoamaan loogiseen äärimmäisyyteen?

Kannattaa huomata, millainen yhteys McLuhanin mukaan eri kysymysten välillä on:

Kysymyksiin vastatessa kannattaa miettiä juuri tuotteen (tai ratkaisun, ehdotuksen, keksinnön, median) vaikutuksia ihmisten toimintaan, päivittäisiin rutiineihin sekä muiden tuotteiden käyttöön. Tätä kautta on mahdollista hahmottaa myös sen pysyviä vaikutuksia yhteiskuntaan.

Esimerkki: Tetradi ja auto

Auto on usein käytetty esimerkki keksinnöstä tai ratkaisusta, joka on vaikuttanut merkittävällä tavalla yhteiskuntaan. Myös sen vaikutuksia voidaan esimerkinomaisesti arvioida tetradin avulla näin jälkikäteenkin.

Vahvistaminen (lisää)
Heikentäminen (vähentää, syrjäyttää)
Palauttaminen (tekee mahdolliseksi)
Kääntyminen (päinvastaiseksi)

Yllä esitetty esimerkki on hyvin yksinkertainen, eikä suinkaan ainoa, joka voidaan muodostaa auton vaikutuksista. Tärkeää on kuitenkin huomata, että mikäli luomamme tuotteet yleistyvät käytössä, niillä kaikilla on usein moninaisia vaikutuksia toimintaamme ja yhteiskuntaan.

Vinkkejä

Tetradi on usein esitetty visuaalisesti nauhamaisena kuviona, jonka käänteet edustavat tetradin kysymyksiä ja näiden välisiä suhteita. Alla oleva kaavio kuvaa paremmin tetradin kysymyksiä ja sitä, kuinka ne tulisi mieltää toisiinsa yhdistettyinä:

Vahvistaminen (muoto)
Vaikutusten vahvistuminen, erityisesti käytännön tasolla. Luo muutoksia valtarakenteissa ja ratkaisuja aikaisempiin ongelmiin.

Kääntyminen (tausta)
Vahvistumisen vastakohta; odottamattomat tyytymättömyyden syyt. Vietynä äärimmilleen ratkaisu kääntyy käyttäjänsä tarvetta vastaan: syntyy uusi ongelma.

Tetrad

Palauttaminen (muoto)
Vanhojen ja unohdettujen palautuminen. Muuttuminen taustalta muodoksi.

Heikentäminen (tausta)
Aikaisempien oleellisten ratkaisujen heikentäminen. Muutos muodosta taustalle.

Lähteet ja lisätietoa

Hempell, Anthony (1996). The Resonating Interval: Exploring the possibilities of the Tetrad. Julkaistu verkossa: http://edie.cprost.sfu.ca/~hempell/tetrad/

X., Mat (1999). Analysis of the The Tetrad: McLuhan's Laws of Media. Julkaistu verkossa: http://www.sfu.ca/~mathieum/HTML/MM.html