Taustaa Eläin-Kone-Oliolle


Eläin-Kone-Olion idea on syntynyt Jukka Ylitalon ohjaamalla Experimental Interaction -kurssilla Medialaboratoriossa kevätlukukaudella 2001.

Alkuperäinen aloite vuorovaikutteisen tekniikan yhdistämisestä lastenteatteriesitykseen tuli TOTEM-teatterilta, jonka 15-vuotisjuhlavuoden tuotantoon olio liittyy. TOTEM-teatterin syksyllä 2001 valmistuva lastenteatteriesitys on innovatiivinen hanke vuorovaikutteisen uuden median ja teatteritaiteen kohtaamisessa. Esityksessä käytettävä olio on rakennettu ja sisällytetty kokonaisuuteen niin, että vuorovaikutteisuus muodostuu yleisön ja esityksen samoin tarinan ja äänimaailmaan välille. Olio on sekä yksi vuorovaikutuksen keino esityksessä että itsenäinen osa taiteellisessa kokonaisuudessa. Lisäksi olio saa lapsiyleisön osallistumaan esitykseen myös liikkeen ja kosketuksen kautta.

Vuorovaikutus teatteriesityksessä on ollut sekä teatterin taiteellisen työryhmän että kurssin ryhmän haaste. Koko hankkeen tavoitteena on, että vuorovaikutus ulottuu esityksessä olevien eri elementtien väliltä aina yleisön kohtaamiseen. Samaan aikaan kun ryhmät ovat pohtineet uuden median keinojen käyttömahdollisuuksia teatteriesityksessä, ovat ne myös pohtineet tarinan keskeisiä elementtejä ja tarinoita nykypäivän lasten maailmassa.

TOTEM-teatteri on aktiivisesti hakenut kosketuspintaa lapsiin ja lasten elämismaailmaan. Uuden tuotannon perusta on lasten tarinoissa, joita teatterin dramaturgi ja tanssija ovat työstäneet yhdessä lasten kanssa keväällä 2001 toteutetun taidekasvatusjakson aikana. Taiteilijat vierailivat espoolaisessa Postipuun koulussa ohjaten 5. luokan oppilaille draama- ja tanssityöpajan aiheesta "Ovatko prinsessat vielä POP?" käsitellen myös ihmisen ja koneen kohtaamista. Tästä on kasvanut 15-vuotisjuhlavuoden tuotannon tematiikka.