KEITETTY KALA

Otetaan pakastimesta itse pyydetty hauki (katso kuvaa)
tai ostetaan torilta.

1-1/4 kg haukea,(kuhaa, siikaa)
1 rkl suolaa / 1 l vettä
pieni sipuli
pari persiljanoksaa tai
laakerinlehti
5 kokonaista maustepippuria
5 kokonaista valkopippuria
sitruunaviipale

Kastike:
2 rkl voita t. margariinia
2 rkl vehnäjauhoja
4 dl kalalientä
1/2 – 1 dl hienonnettua persiljaa t. tilliä
suolaa, valkopippuria
(sitruunamehua)

1. Suomusta kala ja puhdista se. Poista kidukset.
2. Keitä vettä ja mausteita jonkin aikaa ja upota kala kuumaan liemeen.
3. Keitä, kunnes kala on kypsää. Sen voi kokeilla selkäevästä vetämällä.
Jos se irtoaa helposti, kala on kypsä. Keittoaika riippuu kalan selän paksuudesta. Kolmen sentin paksuinen kala tarvitsee 8-10 minuuttia keittoaikaa, 5 sentin paksuinen kala 15-20 minuuttia.
4. Tee sitten kastike: Sulata rasva kattilassa, lisää jauhot ja anna seoksen kiehahtaa. Lisää vähitellen neste, hyvin sekoittaen. Keitä 3-5 minuuttia hiljalleen. Mausta silputuilla maustevihanneksilla, pippurilla ja sitruunalla. Niiden asemesta voi käyttää myös kovaksikeitettyä kananmunaa.
Keitetyn kalan voi yksinkertaisesti tarjota vain voisulan ja raastetun piparjuuren kanssa. Tämä sopii erityisen hyvin hauelle ja kuhalle.