Polku: Luovuus ja design

         

Luovuus ryhmässä

Ryhmässä mietittynä peruskartoitus ja ongelman alkumäärittely ovat lähes poikkeuksetta moniulotteisempia kuin yksinään tehdyt, jo pelkästään useiden näkökulmien ansiosta. Ryhmätyöskentelyssä ensimmäiset ajatukset puhutaan, piirretään tai kirjoitetaan auki muiden tutkittavaksi, mikä heti alkuvaiheessa auttaa kehittämään ideoita pidemmälle. Tämänkaltaisessa tilanteessa on jo hyvin vaikea puhua, kuka on luova tai kenen ansiosta luova tuotos syntyi.

Muotoiluhaasteen tai lähtöongelman ja varsinaisten ratkaisuehdotusten välinen suhde on harvoin yksisuuntainen: ongelma määrittää mahdollisia ratkaisuja, joiden jatkoideointi puolestaan rajaa ongelmaa lisää tai voi jopa tehdä sen yhdentekeväksi. Ratkaisuja etsittäessä toimii useiden läpikäytyjen vaihtoehtojen ja näkökulmien lisäksi myös leikin ja kokeilun periaate: ota välillä yksi idea ja kehittele sitä ilman liiallista itsekritiikkiä eteenpäin, mikäli se tuntuu oikealta. Ratkaisujen välillä valitsemisessa piileekin yksi luovan designtoiminnan suurista haasteista: moni suunnittelija tai ryhmä osaa määritellä lukuisia designhaasteita ja niihin lähes loputtoman määrän ratkaisuja. Vaikeampaa on sen sijaan löytää ongelmista oleellisin ja ratkaisuista lupaavimmat, joiden jatkokehittämiseen kannattaa käyttää eniten aikaa.

Valinnassa hiljainen tieto ja asiantuntemus suunniteltavasta alueesta ovat usein suureksi hyödyksi: suunnittelija tuntee, että tietty ratkaisun lähtöidea on lupaavin, vaikka ei osaa sitä täysin vielä pukea sanoiksi. Vasta, kun ideaa on kehitelty eteenpäin ja se on saanut konkreettisemman muodon, on sitä yleensä mahdollista verrata muihin. Valintatilanteen kriittisyys ratkaisuehdotuksia karsittaessa ei kuitenkaan tarkoita sitä, että luova suunnittelija perehtyy aiheeseen, kehittää ongelman ja sitten kuin tyhjästä usein vetää erinomaisen ratkaisun haasteeseen. Lähes poikkeuksetta onnistuneen ratkaisun löytäminen edellyttää uupumatonta eri vaihtoehtojen läpikäyntiä, arviointia ja jatkokehittämistä. Voidaankin sanoa, että luovuus on usein enemmän työtä ja hikeä kuin vain inspiraatiota.

Jatka eteenpäin