Polku: Yhteiskunnalliset ongelmat suunnittelussa

             

Ongelman hahmottaminen

Mikäli suunnittelija ottaa suunnitteluhaasteen lähtökohdaksi jonkin havaitsemansa epäkohdan, täytyy ongelma hahmottaa tarkasti. Usein suunnittelija lähtee selvittämään suunnittelukontekstia eri tavoin ja pyrkii rakentamaan itsellensä käsitteellisen kartan tai ymmärryksen alueesta.

Ongelman hahmottamisen kannalta hyödyllisiä menetelmiä ovat mm. haastattattelut, kirjallisuuskartoitus, havainnointi ja käsitekartat. Näiden avulla suunnittelija pystyy usein muodostamaan peruskuvan nykytilasta eli ongelmasta ja ihannetilasta eli siitä mihin tilaan ratkaisulla pitäisi pyrkiä. Suunnittelijan kehittämän ratkaisun tulisi olla keino, jolla päästään nykytilasta lähemmäs ihannetilaa.

Ongelmanratkaisun kannalta onkin tärkeää tunnistaa, mikä suunnitteluhaasteen kannalta toiminnan tai tuotteen nykytila on ja minkälainen tulisi ihannetilan olla. Varsinainen ratkaisu syntyykin usein suunnitelmana, joka kuljettaa suunnittelijan nykytilasta kohti toivottua tilaa. Usein vaikea ongelma tarkoittaa tilannetta, jossa nykytila ja tavoitetila eivät ole riittävän hyvin selvillä.

Yhteiskunnalliset suunnitteluongelmat ovat kuitenkin luonteeltaan monimutkaisia (engl. ”wicked problems”): ongelman selkeä määritttäminen voi usein olla vaikeaa, eikä ihannetila ole yksiselitteinen. Tällöin ratkaisuja on useita, ja niiden keskinäinen hyvyys riippuu mitä suuremmassa määrin arvioijasta.

Monimutkaisten yhteiskunnallisten ongelmien ymmärtäminen ja ratkaiseminen edellyttää suunnittelulta lähes poikkeuksetta monialaisuutta ja moniarvoisuutta: ongelma ja ratkaisu hahmottuvat syvemmin ja laajemmin, jos suunnittelutyö tehdään ryhmätyönä. Vaikeasti määrittyvä ongelma ja sen ratkaisut kehittyvät käsi kädessä useiden suunnittelu- ja arviointikierrosten aikana.

Ongelman hahmottaminen ja ratkaisuehdotusten arvioiminen kannattaa omien arvojen lisäksi tehdä myös yhteiskunnallisesti laajemmasta näkökulmasta.

Teoria: Complex design problems
Työkalu: Seinäkarttatekniikka

Jatka eteenpäin