Polku: Yhteiskunnalliset ongelmat suunnittelussa

             

Käytännön tasolla ratkaisuehdotusten arvioiminen on helpompaa, jos suunnittelu on käyttäjäkeskeistä ja osallistuvaa – eli mukana suunnitteluprosessissa on myös suunniteltavan ratkaisun käyttäjät. Osallistuva suunnittelu oikeiden käyttäjäryhmän ihmisten kanssa helpottaa huomattavasti yksilötason vaikutusten arviointia, koska palaute on välitöntä suunnitteluprosessin sisällä.

Ryhmän tasolla suunnitteluehdotuksia voidaan arvioida suljetun koekäytön avulla. Ratkaisusta rakennetaan toimiva versio ja koeryhmää opastetaan käyttämään ratkaisua. Ryhmän toimintaa seuraamalla ja ihmisiä haastattelemalla muodostetaan kuva siitä, mitä ongelmia ratkaisu poistaa, miten se muokkaa ryhmän toimintaa ja mitä uusia ongelmia se luo.

Yhteiskunnallisella tasolla tapahtuvat muutokset ovat yleensä hyvin hitaita ja ajallisesti pitkäkestoisia. Niiden arvioiminen ei ole mahdollista aina edes suunnittelijoiden eliniän aikana. Yhteiskunnallista arviointia voi kuitenkin pyrkiä tekemään erilaisten projisointityökalujen avulla. Tällainen työkalu on esimerkiksi mediateoreetikko Marshall McLuhanin median yhteiskunnallisia vaikutuksia ja muutoksia tutkivan neljän kysymyksen sarja, tetradi, jonka avulla voi kuvitella, eli toisin sanoen projisoida tulevaisuuteen tilanteen, jossa alustava ratkaisu on levinnyt yleiseen käyttöön. Jo sen miettiminen, mitä muutoksia ratkaisu yhteiskunnassa mahdollistaa ja mitä asioita se poistaa, voi viedä suunnittelijan perustavanlaatuisten kysymysten äärelle.

Lisätietoa: Käyttäjälähtöinen suunnittelu
Lisätietoa: Ethics primer
Työkalu: Systeeminen ajattelu
Työkalu: Tetradi

Jatka eteenpäin