Polku: Designtoiminta prosessina

         

Käyttökertomusten design

Mikäli hyväksytään, että designtoiminnan sisältää myös tuotteen käyttöönoton ja mukautusvaiheet, voidaan designkohteisiin lisätä vielä yksi taso, nimittäin käyttökertomus.

Tapa, jolla tuotetta on tarkoitettu käytettävän, voidaan pukea tarinaksi. Tämä käsikirjoitus (engl. ”script”) on yhä useammin osa onnistunutta designprosessia.

Suunnittelija ei siis suunnittele ainoastaan tuotetta, jolle on suunniteltu tietynlainen käyttötarkoitus. Hän osallistuu myös tuotteen ohjeiston, markkinoinnin ja muiden tukimateriaalien suunnitteluun. Näiden tarkoituksena on kuvata käyttöä sellaisena, kuin se on tarkoitettu.

Käytön suunnittelu – ja sitä kautta myös itse käyttäjän suunnittelu – on usein yleistasolla kuvailevaa, yksityiskohdista vastaavat käyttäjät omilla kokemuksillaan.

Tällaista käsikirjoitusta käytetään erityisen usein uudenkaltaisten tuotteiden kohdalla, joiden tarve voi olla vielä hahmottamaton. Usein puhutaan tarpeiden luomisesta: kun ihminen tietää kuinka jotain voisi käyttää, hänelle syntyy tarve käyttää. Tarpeen kauttaa saadaan synnytettyä halua ja näin päästään lähemmäksi ostotapahtumaa.

Vielä pidemmälle mennään, kun käsikirjoitusta ei anneta valmiina tai siihen annetaan vain ääriviivat. Tuotteen mukauttamisesta tehdään niin helppoa, että se rohkaisee ihmisiä löytämään tuotteille oman käyttötapansa.

Tällainen suunnittelu on luonnollisesti riskialtista, koska ihmiset eivät ole joka tilanteessa valmiita muokkaamaan tuotteita. Useimmiten valmis ratkaisu hyvine malliesimerkkeineen on täysin riittävä.

Tärkeää on kuitenkin huomata, että designtoiminta voi kattaa muutakin kuin vain tuotteen ja sen pakkauksen. Tämä on erityisen tärkeää havaita ohjelmistoja sisältävien tuotteiden kohdalla, joiden muokkaaminen voidaan tehdä tavallisille käyttäjille entistä helpommaksi.

Jatka eteenpäin