Polku: Designtoiminta prosessina

         

Suunnittelija tekee hahmotuksia ratkaisunsa rakenteesta ja materiaaleista usein alkuvaiheessa löydettyjen rajoitteiden perusteella: mistä osista tai fyysisistä aineista tuote rakentuu, miten eri osat liittyvät toisiinsa ja toimivat keskenään.

Tärkeä osa designtoimintaa on myös fyysisten materiaalien tuntemus ja soveltava käyttö. Erityisesti käyttötuotteita suunniteltaessa on ymmärrettävä, mikä materiaali sopii mihinkin käyttötilanteeseen parhaiten.

Materiaalien yhdistely luo puolestaan uusia rakenteellisia rajoitteita, jotka vaikuttavat tuotteen ulkomuotoon. Tämän takia designprosessin alkuvaiheessa tehdyn ratkaisun kauaskantoisia vaikutuksia voi olla mahdotonta tietää vielä etukäteen.

Materiaalin, rakenteiden, muodon ja erilaisten rajoitteiden yhteensovittaminen ja vaihtaminen onkin keskeinen osa designtoimintaa. Voidaan väittää, että materiaalit ja rakenteet itsessään ovat yksi designtoiminnan keskeinen kohde, joskaan ei itsetarkoituksellinen lopputulos.

Suunnittelijan onnistuttua yhdistämään rajoitteet sopiviin materiaaleihin, rakenteisiin ja ulkomuotoon alkaa yleensä intensiivisin testaus. Erilaisia kokeita tehdään luonnollisesti läpi designprosessin jo ideointivaiheessa, mutta designratkaisua voidaan lopulta arvioida tehokkaasti vasta, kun se on käytettävässä muodossa.

Testauksen ja viimeistelyn toistuvan kehän kautta tuote usein viimeistellään ja tuotteistetaan valmistusta varten. Useimmat nykytuotteet ovat teollisesti valmistettuja, mikä asettaa jo alkuvaiheessa rajoituksia niiden suunnittelulle.

Viimeistelyvaiheessa suunnittelija voi kuitenkin vielä vaikuttaa tuotteen ulkoisiin, kosmeettisiin tai liitännäisiin ominaisuuksiin. Värit, pinnat, oheismateriaalit ja oppaat ovat myös designtoiminnan kohteita.

Teoria: Dual space search
Työkalu: Heuristinen arviointi

Jatka eteenpäin